KRUH BEZ GLUTENA IZ VATROSTALNE ZDJELE
anka-1955 COOLINARIKA
- Sastojci
- 700 gr Nutrifree
- 200 gr Bakin˙` mix ili samo 900 gr Nutrifree ili Schar MixB
- 100 gr heljdinog deeklariranog bršna GF ili 3 velike žlice u vrh
- 2 jogurta
- 2 jaja može i bez (pogledaj u recept dodati biše tekućine i li krumpir sira svježeg))
- 2 suha digo kvasca po 7 gr ili ( svježa germa)
- 1 1 prašak za pecivo Dolcela
- 3-4 žlice maslinova ulja( može i obično)
- 1 žlica soli * pročitaj u sastojcima jer brašno sadrži soli
- 3 žlice šećera
- VATROSTALNA ZDJELA S POKLOPCEM
- 1 veika žlica tapioke deklarirane
- 1 čajna žličica ♥ Xantan gume** ako imate možete dodati kukuruzno brašno GF ili slanutkovo, maslina sjemneki
- 5-6 dcl mlake vode ovisi o brašnu (tjesto malo rjeđe )
- PRIPREMA:Pripremiti sastojke kao za ludo tijesto , dodati još heljdinog brašna 3 žlice uvrh na 1 kg brašna cca 100 gr (pogledaj sastojke sve dodati... kao u receptu Ludo tijesto bez glutena ..pogledaj recept --https://www.coolinarika.com/recept/ludo-tijesto-gluten-free-/
- Možete sastojke izmješati ručno ili mikserom (spiralni nastavci.. Kako sam puno verzija od ljetos napravila prvi put kruh sa sastojcima uz dodatak tapioke i heljdinog brašna te kako od lisnatog imam i xantan gumu dodala sam čajnu žlicu (ili na vrh noža) nekad ne dodam Ali kad dodam kruh je fini svježi 4-5 dana tako moji sin i snaha kažu a prijatelice su oduševljene kruhom i ukusom kao nije bezglutenski a moja prijateljica Mara kaže kao bakin kruh iz peći na drva.
- Nekad poduplam sastojke ili 1,5 smjesu Od ove količine tijesta (cca 1300 gr sveukupno 1 kg Nutrifree 200 gr Bakin´mix ispala su mi dva kruha jedan veći je odnio sin pola drugo sam ostavila za nas a pola sam zamrznula kad se skroz ohladio na rešetki . Možete ga narezati na šnite i staviti u vrećicu koliko vam treba taj dan No nema potrebe npr od pola kilograma za tri dana kruh je odličan, ne suši se ne mrvi se.
- Može se u tjesto i staviti feta sir ili orasi ili sunka kapare ili masline itd… sta god volite. Probajte stvarno je fini i dobri kruhić....Ukusan svjež i drugi dan. Radila sam od 500 gr pa od 7000 gr rte 1 kg i jedan od 1300 gr mjeešavina pa sam pekla u dvije (jedna veća jedna manja vatrostalna zdjela vidi kolaž na slici u koraku br1
Nutrifree brašno obavezno prosijati jer eto na 700 gr dobila sam vel žlicu soli cca 4 gr A inaće na 1kg dodam žlicu veću soli.
Inaće sam i prije uvijek prosijala obično brašno za kruh dizana tijesta ali bezglutenska btašna OBAVEZNO prosijati.
POSTUPAK: Kad napravim tjesto sa svim sastojcima onda ga stavim u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i ostavim poklopljeno sa zagrijanim poklopcem od zdjele i nek stoji cca 30 min do 1h Ovo ne stavljam u platičnu vrećicu (ali možete i to sam probala).
DODATAK ovom kruhu ♥ Xantan guma**
sam shvatila jer na slikama je vise izvedbi kruha ali kad stavim na vrh noža xantan gume (kruh je svježiji puno duže.) Može se dodati tj obavezno dodam i tapioku i heljdino brašno...to dodam obavezno...
Dok sam imala dodavala sam i bambusova vlakna ali može i u zadnje vrijeme samo heljdino brašno xantan guma i tapioka ... kruh mi je dobio sve pohvale kad je sin pozvao na ručak (radio tjesteninu zelenu od blitve sa gamberima * tjesteninu sam radila ja od Hammermuhle brašna blitve a i ovaj kruh (slika korak 8 ) dobio sve pohvale... Sas svih strana je pohvaljen o ode glutenaca i bezglutenaca.
Radija sam bez jaja i sa kefirom domaćim na ovaj sistem jer mojoj prijateljici smetaju jaja...
Možete raditi mali kruh sa duplo ili troduplo manjim sastojcima... odvojiti malo tijesta za igranje pa napraviti kojeg praščića unucima..
Mojima najbolji kruh bezglutena -GlutenFree
OdgovoriIzbriši