srijeda, 24. veljače 2021.

ROLADA BEZ GLUTENA SASTOJCI 6 jaja (posebno žutanjci ; bjelanjci) 6 žlica šećera (110gr) 5 ravnih žlica brašna (100gr ) Nutrifree Mix per Pane ( Farina ili Schär Mix C može i MixB))) ako stavljate kakao ili rogač onda stavite 4,5 žlice brašna + 1 žlica rogača GF ( 2 gr) (može i kakao ili zamjena rogač) nije uvjet samo ako želite tamnije tijesto 1 po 1žlica vode♥ i 1 žlica ulja♥ 1 1 Vanilin šećer Dolcela po želji 1/2 praška za pecivo( GF Dolcela Dr Oetker) naribane limunove korice po želji par kapi octa za bjelanjke na kraju miksanja za FILU ♥ pekmez; marmelada; nutela po izboru; fil od oraha; sir i voća šećer u prahu (samljeti u mlinčiću za kavu) za posipati ♥ VAŽNOOO ♥ je paziti da su svi sastojCI DEKLARIRANI GLUTEN FREE ONE KOJE VI KORISTITE ( zbog dijagnoze jer netko ima a netko nema alergiju na neke sastojke) SavjEt: BRASNO PROSIJATI PRIJE UPOTREBE na crnu tacnu od pećnice kod mene je velićina vel. 34x36 pa stavim 6 jaja (za manju tepsiju stavim kao u ♥ ovom receptu sa običnim brašnom u rolatu sa 4 jaja veličina 34x23) Obložimo tacnu sa pek papirom i nježno stavimo smjesu Jedan dio 3 žlice sam izdvojila i dodala 1 žlicu rogača kao zamjenu za kakao no vi možete staviti po želji a i ne morate jasam htjela malo šarati, pa sam ovako brzinski vidi sliku a da imam strpljenja napravila bih kao Elune ove jagodice pogledajte recept i ideju ♥ Kad smo poravnali smjesu (malo potresemo da se izravna,, i stavimo šare ili točkice pruge prema volji i strpljenju. Pećemo u prethodno ugrijanoj pećnici cca 15 min na 190°C Provjerimo pri kraju čačkalicom da je suha..(ne otvaramo pećnicu tek pred kraj).. Sa strane malo špahtlom ili nožićem prođemo da se lakše odvoji biskvit ,stavimo krpu ćistu okrenemo tacnu..odvojimo papir os biskvita i zarolamo topli biskvit sa krpom.. Nek odstoji tako 20 minuta otprilike.. Odmotamo , mažemo pekmezom, ili filom od oraha , čoklade kremu koju hoćemo npr sa sirom i voćem ili linoladom samo da su satojci Gluten Free♥ deklarirani zbog dijagnoze. Ponovno ostavimo zamotano u krpi da se stisne bar pola sata... Možemo posuti šećerom u prahu (zbog kontaminacije šećer sameljem u mlinčiću od kave) Ovaj put sam pola posula šećerom a pla ne..Narežemo na šnite i poslužimo Ako radimo sa brašnom bez kakaoa onda stavimo 6 jaja, 6 žlica šećera i 5 žlica brašna Nutrifre (ovdje sam stavila 4,5 ravne žlice brašna i 1 ravnu žlicu rogača (vidi išarani biskvit slika ) ♥ Umjesto kakaoa ide odlično zamjena rogač koji sam kupila u GlutenBio i dobila savjet da kakao odlično zamjenjuje rogać eto isprobala i to je to. Prije bih dodavla tabioku, bambusova vlakna i sad nakon malo prakse nekako kao i s palačinkama radim kao i sa običnim brašnom.. No dole ću staviti par savjeta o bezglutenskom barašnu kod biskvita u opisu posluživanja.. Lijevo na slici 4-ti korak ,je rolada drugi put sa ♥Nutrifre brašnomOvo na slici sam radila prvi put sa ♥ Schark Mix B brašnom no izgubila sam skoro sve slike pa eto da se vidi mojima su sa oba brašan i Nutrifre ok.. ♥Jako je fina ako radite sa Schar Mix C i dodate 1 zlicu ulja 1 zlicu hladne vode sve ostalo isto Ako radite sa Nutreifree brašnom onda ne treba prstohvat soli.♥Ima odlična rolada koju sam već radila i odlična je od @ANIMODA ♥ Brzonestajuća rolada bez glutena. ♥ slika od ANIMODA rolade Radila sam sa Schark Mix B brašnom dok je ANI radila sa univerzalnim brašnom koje nije na recept.. >ROLADA S NUTELOM <3 sastojci za roladu 4 jaja, 4 žlice šećera, 2 žlice vode, 2 žlice ulja, 4 žlice Nutrifre ili IT univerzalno GF, 2 žličice praška za pecivoDolcela Za #kremu nutela pekmez od sljiva malo omeksala pola namazala nutelom a pola pekmezom vidi se ba slici i zarolal Za biskvit razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg.dodajte šećer,još miksajte. Smanjite brzinu miksera,dodajte jedan po jedan žumanjak zatim vodu i ulje. Prosijte brašno sa praškom za pecivo,i lagano umiješajte u smjesu. Veliki pleh od pećnice namažite malko uljem,služeći se papirnim ubrusom. Obložite ga pek papirom,i njega pritisnete i okrenete. Ulijte smjesu i poravnajte tijesto špahtlom Roladu pecite u pećnici prethodno ugrijanoj na 18o ° C , 15 minuta. Pripremite novi komad pek papira.ili cistu kuhinjsku krpu. Položite na njega roladu,tako da vam papir na kojem se pekla bude sa gornje strane.Pažljivo odvojite papir,i zarolajte biskvit zajedno sa papirom na kojeg ste ga položili. Ohlađeni biskvit pažljivo razmotajte i razmazite nutelu i pekmez pogledajte kolaz . Razmotajte biskvit premazato mozete i drugom kremom od oraha maka dinstanih jabuka ..zarolajte,pomažući se papirom. Ili krpom Ohladite roladu u frižideru.Prije posluživanja pospite je šećerom u prahu. A i ne morate ako ne volitecsecer u prahu..njega sameljem na mlincic za kavu i 2x prpsijem. SAVJETI da Biskviti bez glutenski uspiju: * sve namirnice pa i jaja izvadimo da nam namirnice gluten Free budu sobne temperature. * Ako ste početnik najbolje se držati točnih mjera i provjerenog recepta ..nakon 55 godina u kuhinji, (u bezglutenskoj nisam dugo) mnoge stvari već radim odokativno po osjećaju to bih rekla da vrijedi za stare domaćice a isto se bolje držati točnih mjera pogotovo ako imate goste, bez obzira naiskustvo mogu stvari otić u krivom smjeru... * Za biskvit (oko ima imalo praška za pecivo prethodno ugrijati pećnicu i ne otvarati dok ne bude skoro pećeno, da je pećeno provjerimo čačkalicom, vilicom drvenim štapićem od roštila da bude suh..i o npr pećemo minuta ne otvarati nego pred kraj npr nakon min imate li sat na pećnici ili ja npr nemam pa onda na mobitelu stavim alarm.. * Neke obične biskvite radimo sa cijelim jajima Ipak je kolač izdašniji bolji ako odvojimo bjelanjke od žumanjaka... Prvo izmiksamo žumanjke da pobijele..operemo metlice od miksera jer bjelanjke bolje istućemo ako nam nema žuttih tragova..dodamo prstohvat soli i na kraju koju kap octa. Bjelanjci su uspješno stućenio ako okrenemo posudu , bjeanjci čvrsto stoje uz posudu iako je okrenuta neće ispasti, čvrsto se drže u posudi naopako. ♥ (vidi sliku) ♥ *U smjesu od žumanjaka lagano prebacimo dio po dio bjelanjaka čvrsto istučenog i miješamo mutilicom laganini ♥ * Brašno obavezno prosijati (sa SB ili praškom za pecivom kakao..rogač..) Tako izbjegnemo grudice a biskvit je rahliji , prozračniji. * Šećer u prahu pazite na kontaminaciju, zato sameljem običan šećer u mlinčiću za kavu, prosijem dva put kroz sito prije upotrebe jer stavljalju bršno ili gluten da se ne stvrdne šećer u prahu pa nije siguran ima glutena u tragovima. *Bitan je kalup kod pećenja mjere i omjer dimenzije i papir za pećenje radi lakšeg baratanja.. Ako pećemo npr kuglof ili tortu biskvit kad uspemo smjesu protresemokalup lupnemo malo o radnu ploću. *Rolat isto tako kao i biskvit za tortu kolač sa biskvitom, kuglof.. * Za kolače je najbole kažu a i po meni ♥ brašno Farina, (ova dva nisu na HZZO kao Nutrifree (iako sam radila i sa (vidi brašna bez glutena tu je opširno ♥ vidi sliku i opis..za Brašna bez glutena Bozic-gf2019(1)

Nema komentara:

Objavi komentar